...
...
 
 

Vela Luka

 

Vela Luka se smjestila na zapadnoj obali otoka Korčule, u duboko uvučenom prostranom ili slikovitom zaljevu. Vela Luka je najveće mjesto na otoku i broji oko 5000 stanovnika. Upravo Vela Luka slovi kao jedna od najzaštićenijih luka na Jadranu. Njezina se ljepota očituje u razvedenoj obali s mnoštvom otočića i uvala te okolnim brežuljcima koji se blago uzdižu iznad mjesta obraslih borovima, vinogradima, maslinicima i smokvama.

Povijest Vele Luke seže sve do mlađeg kamenog doba. Iz tog su razdoblja naime pronađeni  u Velikoj Spili, pećini iznad Vele Luke, dokazi koji potvrđuju daje mjesto bilo nastanjeno već tada. Pretpostavlja se daje upravo ovdje bila smještena grčka kolonija u V.st. prije Krista te Rimljani. U srednjem vijeku Vela Luka je bilo mjesto na kojem su plemići i knezovi gradili svoje kaštele, a kao grad se spominje u XV.st. Krajem XVIII. st. Vela Luka se počela formirati i razvijati kao gradić, da bi do danas stekao ugled jednog od najpoznatijih gradića na Jadranu.

Kulturna ponuda Vele Luke jednako je raznolika kao njezina povijest. U kulturnom centru smještenom u starom ljetnikovcu, Kaštelu, nalaze se arheološke zbirke iz pretpovijesti nađene na području Velike Spile, one iz razdoblja Rimljana te zbirka suvremene umjetnosti domaćih i svjetskih umjetnika. Značajnu ulogu u kulturnoj ponudi Vele Luke imaju i mjesne klape koje svojim pjesmama zabavljaju goste i unose dašak romantike u ljetnim korčulanski večerima.

Uz brodogradnju, poljoprivredu i ribarstvo, stanovnici se naravno bave turizmom. Vela Luka je danas poznato odredište koje sa svojim mediteranskim šarmom privlači mnogobrojne goste. Hoteli, vile, apartmani i sobe stoje na raspolaganju gostima koji odluče ovdje provesti svoj godišnji odmor. U uvali Kale nalaze se naslage ljekovitog morskog mulja te izvor ljekovite mineralne vode koje su pogodovale razvoju zdravstvenog turizma i izgradnji modernog lječilišta "Kalos". Duboko utisnuta u kopnu, uvala Vele Luke pruža pregršt mogućnosti za sportske sadržaje pa tako gosti mogu uživati u raznim sportovima na vodi i kopnu.

Za ljubitelje izleta preporuča se posjet otocima Ošjak i Proizd.

Blaga sredozemna klima, čisto more, predivne plaže, bogata kulturna baština, sportsko-rekreativni i zabavni sadržaji, odlična ugostiteljska ponuda te ljubazni domaćini ono je što Vas očekuje u Veloj Luci, na vama je da dođete i uživate.

 

Vela Luka - Hoteli, apartmani, turistička naselja, vile sa bazenom