...
...
 
 

Jelsa

 

Na sjevernoj obali Hvara, smještena na središtu otoka, okružena borovima i predivnim plažama,  nalazi se Jelsa.

Stanovnici Jelse bave se vinogradarstvom, poljodjeljstvom, maslinarstvom, ribarstvom i brodogradnjom, a imaju i dugu povijest turističke i pomorske djelatnosti.

Bogata turistička tradicija ukazuje da  sami počeci turizma  datiraju iz antičkog doba i srednjeg vijeka. Dokaz tome su rustikalne vile, gospodarski ladanjski objekti u okolici.  Godine 1911. sagrađen je prvi Hotel u Jelsi-Jadran, dok je 1913. g. objavljen prvi vodič Jelse. Krajem 60-tih godina XX.st. dolazi do naglog razvoja turizma izgradnjom smještajnih jedinica i ugostiteljskih objekata.

Smještaj možete pronaći  u kampovima, hotelima te privatnom smještaju.  U restoranima i konobama možete kušati  riblje menije i čuvena hvarska vina.

Sportska dvorana za košarku, odbojku, rukomet, vanjski teren za nogomet i boćanje  te tereni za tenis i mini-golf u blizini hotela služe zaljubljenicima u sport koji se i za vrijeme odmora žele rekreirati.

Kulturno-povijesna baština Jelse uključuje lokalitet Crkvica na kojoj se nalaze ostaci rimske građevine, ostatke grčke antičke tvrđave Tor, župnu crkvu sv. Fabijana i Sebastijana. Od izleta se preporuča posjet Paklenim otocima te gradu Hvaru.

Predivne šljunčane i pješčane plaže, guste borove šume, sjenoviti šumarci, vijugavi putevi i staze,  slikovita sela u okolici te tipične uske gradske ulice i trgovi Jelse naprosto mame na šetnju. Dođite, prošećite po Jelsi i njezinoj okolici i uživajte u mirisima lavande i predivnom pogledu na okolicu.

 

Jelsa - Hoteli, apartmaji, turistična naselja, počitniške hiše