...
...
 
 

Primošten

 

Između Splita i Šibenika, okružen sa sedam otočića, smješten na poluotoku koji je jednom davno bio otok, nalazi se Primošten.

Jedno od najprivlačnijih odredišta na Jadranu sa tipičnim slikovitim izgledom ribarskog mjesta.  Svoju povijest, pod hrvatskim imenom Primošten, bilježi još u dokumentima iz 1564. g. dok se prije toga spominje pod imenom Capusta Cista. Primošten je prvobitno bio otok. Kameni zid s kulama sagrađen je kako bi se gradić obranio od naleta Turaka dok je vezu s kopnom omogućavao pokretni most. Nakon toga gradi se nasip te Primošten postaje poluotokom. Ime Primošten povezuje se upravo s izgradnjom nasipa koji otok pretvara u poluotok, pa se smatra da je ime mjesta izvedeno iz glagola "primostiti".

Izgrađen na brežuljkastom poluotoku, Primošten je zadržao sva arhitektonska obilježja srednjovjekovnog mediteranskog ribarskog naselja. Crkva Sv. Jurja dominira mjestom s najviše točke poluotoka, a izgrađena je 1485. g. i obnovljena 1760. g., a u blizini se nalazi i mjesno groblje. S vrha se pruža predivan pogled na okolicu Primoštena te na morsku pučinu.  Osim glavne Crkve bitno je spomenuti i crkvu Gospe od Milosti sagrađene 1553. g. te crkvicu Sv. Roka iz 1680. Stara jezgra obiluje uskim uličicama i zbijenim kamenim kućama koje su tipično obilježje arhitekture u skoro svim primorskim gradićima.

Bijele šljunčane i stjenovite plažečisto more i zelenilo prirode  čine savršenu prirodnu cjelinu u kojoj možete uživati do mile volje. Za one koji obožavaju sport Primošten nudi raznovrsne mogućnosti za rekreaciju: jedrenje, ronjenje, tenis, stolni tenis, kuglanje, odbojka na pijesku... 

Smještaj gostima nudi se na poluotoku Raduča, sjeverno od Primoštena, gdje su smješteni hotelski kapaciteti s pripadajućim sportskim sadržajima, na južnoj strani se pak, podno brda Kremik,  nalazi se hotelski smještaj za naturiste. Poznata naturistička plaža nalazi se na otoku Smokvica. Osim hotelskog Primošten nudi smještaj u privatnim kućama i kampu. Na južnoj strani se također nalaze i marine Lučica i Kremik, pa je Primošten jedno od omiljenih mjesta u kojima se nautičari zaustavljaju na svojim plovidbenim rutama po Jadranu.

Iz marine se pruža pogled na obližnje obronke na kojima se nalaze kamene ćelije vinograda poznate sorte crnog vina - Babić.  Posjet vinogradima je poseban doživljaj. Oni predstavljaju svojevrsan spomenik i priznanje ljudskom radu a jedna se njihova slika nalazi i u predvorju zgrade Ujedinjenih Naroda.

Uz crno vino Babić, poznati gastronomski specijalitet Primoštena je jastog na primoštenski način kojeg možete kušati u mnogobrojnim restoranima i konobama.

Iako su se stanovnici Primoštena  orjentirali prema turizmu još uvjek njeguju tradicionalne zanate vezane uz more i zemlju.

Mirisno, prozirno i čisto more, sjena borova, sunčane plaže i cvrčanje cvrčaka prirodni su potencijali  Primoštena, a na Vama je da dođete i uživate u njima.

 

Primošten - Hoteli, apartmani, turistička naselja, vile sa bazenom