Skijanje u Sloveniji

Skijanje u Sloveniji

08. prosinca, 2017 rogla, krvavec, mariborsko pohorje, kranjska gora, skijanje Slovenija

Blizina Hrvatske, pristupačne cijene, lako dostupna skijališta, domaća kuhinja, samo su neki od razloga zbog kojih se veliki broj skijaša odlučuje da svoj zimski i skijaški odmor provede upravo u Sloveniji.

Prvi zapis o počecima skijanja u Sloveniji seže do davne 1688.-e godine, a njezin odličan geografski i klimatski položaj zaslužni su za brojna skijališta. Među najpoznatija spadaju:  Krvavec, Kranjska gora, Rogla, Mariborsko Pohorje, Cerkno i Vogel, u blizini kojeg se nalaze prekrasni Bled i Bohinj. 

Brojni Hrvati svoje su prve skijaške korake napravili upravo na Mariborskom Pohorju. Ovo skijalište zajedno sa Arehom broji ukupno 42 km uređenih staza, 20 km staza sa skijaško trčanje te 20 različitih skijaških žičara, od kojih je najpoznatija žičara Žalice. Zimi Pohorje ima više od 7 km osvijetljenih skijaških staza. Jedan od razloga zašto ono spada pod najpoznatijim slovenskim zimskim odredištem je i taj što se ovdje održava tzv. "Zlatna lisica ", odnosno natjecanje u slalomu i veleslalomu za skijašice u Svjetskom kupu. Njegova velika prednost je i ta što se do samog skijališta može doći od samog podnožja grada, a do Bolfenka se čak može doći i autom. Pohorje je iznimno popularno među obiteljima sa djecom, a osim skijanja i snowboardinga, posjetitelji također mogu uživati u nizu drugih zimskih aktivnosti. Što se tiče smještaja, na Pohorju možete odsjesti u brojnim hotelima, pansionima i apartmanima. Ukoliko zbog klimatskih promjena ne bude dovoljno snijega, za to se ne trebate brinuti, jer ovdje se nalaze brojni skijaški topovi.


Krvavec ima 30 km uređenih skijaških staza na nadmorskoj visini od 1450 do 1971 m, Snježni park te iglu barove. Staze su pogodne za sve, od početnika, do rekreativaca i profesionalaca, no svakako treba spomenuti da veći broj staza pripada onim crvenim odnosno težim. Krvavec slovi za jedno od najboljih i najpoznatijih slovenskih skijališta, a nalazi se svega 25 km od Ljubljane. Njegov nedostatak je ujedno i njegova klima, pa je ovo područje nerijetko sa gustom maglom, jakim vjetrom zbog kojega se zatvaraju žičare, a klima je sličnija onima na glečerima. No u svim danima lijepog vremena, kada se dignete iznad oblaka, dočekati će Vas jedan od najljepših pogleda u Sloveniji. Na svim slovenskim skijalištima možete uživati i u dobroj domaćoj hrani s naglaskom na jotu i zelje, a tu je neizostavan borovniček. 


Skijanje kroz padine Vitranca proteže se sve od Kranjske gore, malog mjesta između alpskih vrhova, do Planice, odnosno od 800 do 1215 metara nadmorske visine. Na tom potezu nalazi se sustav od 6 žičara i 13 vučnica. Od zimskih aktivnosti i skijanja, možete uživati i u skijaškom trčanju na 40 km održavanih staza, penjati se po ledu na Luciferu, sanjkati i hodati na krpljama, bordati, klizati, uživati sa prijateljima u snježnom biciklizmu i još puno puno toga. Kao i na Mariborskom Pohorju, i ovdje se održava utrka Skijaškog kupa, odnosno vikend natjecanje slaloma i veleslaloma. Na dnu skijališta se nalazi "Snježna plaža", prostor ispunjen restoranima, barovima i terasama, a ovdje možete i iznajmiti ski opremu ili pak kupiti. 

Rogla je skijalište sa 100 ha uređenih staza za početnike, nekoliko desetaka kilometara uređenih staza za skijaške trkače te 11 žičara. Tu se nalaze i Terme Zreče, pa je Rogla odličan spoj skijanja i wellnessa, što ga svrstava u top 4 slovenska skijališta. Jedna od njegovih glavnih karakteristika je što se do samog vrha planine može doći automobilom. Rogla nudi i adrenalinsko sanjkalište, hodanje krpljama, vožnju motornim sanjkama itd. Također tu se nalaze i brojni hoteli i apartmani na samom skijalištu. 


Skijalište Cerkno obuhvaća 18 kilometara skijaških staza, 5 km staza za skijaško trčanje, a odličan je odabir za obitelji s djecom, jer su staze široke i odlično pripremljene za sve početnike. Problem su jedino lokalne ceste koje vode do skijališta pa će i put trajati nešto više. Malo mjesto Cerkno koje se nalazi u podnožju, od samog je skijališta udaljeno 10 km. 

Stoga, ukoliko još uvijek ne znate gdje biste proveli svoj zimski godišnji odmor, možda Vam neka od ovih slovenskih skijališta budu poticaj da izaberete i rezervirate svoj smještaj upravo ovdje!


Smještaj

Hoteli - Rezervacija smještaja u hotelima. Pronađite hotel koji odgovara svim Vašim željama!

Hoteli

Rezervacija smještaja u hotelima. Pronađite hotel koji odgovara svim Vašim željama!

Apartmani, sobe - Velika ponuda apartmana, soba u kojoj ćete zasigurno pronaći oazu za sebe!

Apartmani, sobe

Velika ponuda apartmana, soba u kojoj ćete zasigurno pronaći oazu za sebe!

Kuće za odmor - Velik izbor villa i kuća za odmor sa bazenom. Doživite nezaboravan odmor!

Kuće za odmor

Velik izbor villa i kuća za odmor sa bazenom. Doživite nezaboravan odmor!

Turistička naselja - Turistička naselja za ljetovanje i odmor savršen su izbor za Vaš smještaj.

Turistička naselja

Turistička naselja za ljetovanje i odmor savršen su izbor za Vaš smještaj.

Vile sa bazenom - Vile sa bazenom za nezaboravan odmor i poseban doživljaj!

Vile sa bazenom

Vile sa bazenom za nezaboravan odmor i poseban doživljaj!

Kampovi, glamping - Kampovi, glamping za opuštajući odmor u prekrasnoj prirodi

Kampovi, glamping

Kampovi, glamping za opuštajući odmor u prekrasnoj prirodi

Hosteli - Odlična ponuda hostela sa povoljnim cijenama

Hosteli

Odlična ponuda hostela sa povoljnim cijenama

Agroturizam - Bogata ponuda agroturizama, seoskog smještaja

Agroturizam

Bogata ponuda agroturizama, seoskog smještaja

Smještaj na brodu - Pretražite ponudu smještaja na brodovima

Smještaj na brodu

Pretražite ponudu smještaja na brodovima