...
...
 
 

Ogulin

 
U samom centru kontinentalne Hrvatske smjestio se grad Ogulin. Nastao je u prostranoj udolini 323 m nad morem kojom teku dvije rijeke Dobra i Zagorska Mrežnica. Grad Ogulin obuhvaća površinu od 542,32 km2, te oko 15 000 stanovnika prema popisu iz 2001. godine, a sastavni je dio Karlovačke županije. Gospodarski razvoj Ogulina temelji se na šumarstvu i preradi drveta, poljoprivredi, turizmu i obrtništvu. Prometno je vrlo dobro povezan autocestom i željezničkom prugom prema Zagrebu, Rijeci i Splitu.
Područje Ogulina i okolice možete upoznati biciklom. Za ljubitelje bicikla i onih koji žele samostalno istraživati i uživati u našem području. Obilježene su dvije regionalne rute – 131 km. Gotovo 100 km lokalnih ruta povezanih sa regionalnima, pružaju mogućnost upoznavanja ogulinskoga kraja u potpunosti. Na raspolaganju Vam je i bike park Ribarići! Ljubitelji brdskog biciklizma uživat će u biciklističkim staza smještenim na šumskim putovima u širem okružju Ogulina. Rute uglavnom prate manje prometne lokalne ceste, a prolaze lijepim krajolicima i omogućuju upoznavanje vrijedne kulturno-povijesne baštine.
Ogulin, zbog Kleka, kolijevka je hrvatskog planinarstva i alpinizma. Najpoznatije odredište planinara svakako je Klek, visok 1181 metara. Njegova 200 m visoka, okomita stijena izazov je i aplinistima. Planinarske su staze dobro markirane, a najpoznatije su prema Kleku: iz Ogulina (oko 3 sata hoda), iz sela Bijelskog (oko 40 minuta hoda do planinarskog doma), iz Hreljina (oko 6 sati hoda preko Vitunja); planinarska staza na Kneju i Stožac – iz Ogulina oko sat i pol hoda. Ishodište za planinarenje na Bijele i Samarske stijene je mjesto Jasenak, a na Bjelolasicu selo Vrelo u Jasenku.
Prostranstva šuma veliko su bogatstvo ogulinskog kraja. Gore obiluju i raznovrsnim životinjama, među kojima se ističe krupna divljač. Šumama i lovištima gospodare Hrvatske šume, mjesna lovačka društva i lovozakupci. Ukoliko ste lovac, očekuje Vas pravi doživljaj i adrenalin u lovištima ogulinskoga kraja.
U ogulinskom kraju nalaze se dva marijanska svetišta: Crkva Sv. Marije od Čudesa u Oštarijama (15. kolovoza) i Crkva Sv. Marije Utješiteljice u Trošmariji (prva nedjelja nakon blagdana Sv. Petra i Pavla 30. lipnja). Zaštitnik Grada Ogulina je 14. rujna – Blagdan Uzvišenja Sv. Križa
Najpoznatija je ogulinska masnica i mošnje, smisan kruh i kljukača, ogulinsko kiselo zelje i repa. Ogulinska masnica je dizano tijesto punjeno nadjevom od dinstanog luka, jaja i skorupa. Smisan kruh domaći je ukusan i mirisav kruh naših baka, ispečen od pet vrsta brašna: pšenice, prosa, kukuruza, ječma i raži. Ogulinsko kiselo zelje nadaleko je poznato – autohtona je to sorta posebno dobra za kiseljenje, specifičnog okusa. Širok je spektar proizvoda koje Ogulinci mogu ponuditi: med i prerađevine, borovu rakiju, jabučni ocat i sl. Zamislite samo kako miriše domaći kukuruz dok se melje u vodenici među kamenim mlinskim kotačima – a ispečena tek, od takvog brašna, palenta dopunjena svježim kravljim ili kozjim mlijekom ili kiselinom, a možda i kuhanim hladnim ogulinskim kiselim zeljem.
 

Ogulin - Hoteli, apartmani, turistička naselja, vile sa bazenom