...
...
 
 

Turistička naselja Ogulin

 

Turističko naselje je naselje u kojemu se gostima pružaju usluge smještaja sa prehranom, a mogu se pružati i druge ugostiteljske usluge. U turističkom naselju gost ima mogućnost bavljenja športom i drugim oblicima rekreacije na otvorenim prostorima, koji su prilagođeni specifičnim uvjetima destinacije Ogulin. Turističko naselje je sadržajna cjelina koja se sastoji od: recepcije, ugostiteljskih, športskih i drugih sadržaja za rekreaciju, različitih tipova smještajnih jedinica. Smještajne jedinice u turističkom naselju mogu biti, sobe, obiteljske sobe, suite, apartmani, studio apartmani... U turističkim naseljima destinacije Ogulin se uz brojne ugostiteljske sadržaje, restorane, nalaze i specijalizirane trgovine, suvenirnice, frizerski i kozmetički saloni te sportski sadržaji (tenis, nogomet, rukomet, odbojka na pijesku, sportovi na vodi, stolni tenis, minigolf, košarka itd.). Turistička naselja su idealna za sportske aktivnosti, ronjenje, biciklizam ili pak jedrenje, uživanje u aqua parkovima ili sudjelovanje u nekoj od zabavnih aktivnosti iz programa animacije. Turistička naselja najveću pozornost posvećuju obitelji i djeci. Pa tako turistička naselja u destinaciji Ogulin imaju mini klub, dječje igralište, a djeca mogu uživati u maštovitim programima animacije. Ukoliko želite provesti idealan odmor, odabir smještaja u turističkom naselju je savršen odabir. Nudimo vam velik izbor turističkih naselja. Izaberite svoj smještaj, rezervirajte turističko naselje i provedite bezbrižan odmor u prekrasnoj destinaciji Ogulin.

U samom centru kontinentalne Hrvatske smjestio se grad Ogulin. Nastao je u prostranoj udolini 323 m nad morem kojom teku dvije rijeke Dobra i Zagorska Mrežnica. Grad Ogulin obuhvaća površinu od 542,32 km2, te oko 15 000 stanovnika prema popisu iz 2001. godine, a sastavni je dio Karlovačke županije. Gospodarski razvoj Ogulina temelji se na šumarstvu i preradi drveta, poljoprivredi, turizmu i obrtništvu. Prometno je vrlo dobro povezan autocestom i željezničkom prugom prema Zagrebu, Rijeci i Splitu.
Područje Ogulina i okolice možete upoznati biciklom. Za ljubitelje bicikla i onih koji žele samostalno istraživati i uživati u našem području. Obilježene su dvije regionalne rute – 131 km. Gotovo 100 km lokalnih ruta povezanih sa regionalnima, pružaju mogućnost upoznavanja ogulinskoga kraja u potpunosti. Na raspolaganju Vam je i bike park Ribarići! Ljubitelji brdskog biciklizma uživat će u biciklističkim staza smještenim na šumskim putovima u širem okružju Ogulina. Rute uglavnom prate manje prometne lokalne ceste, a prolaze lijepim krajolicima i omogućuju upoznavanje vrijedne kulturno-povijesne baštine.
Ogulin, zbog Kleka, kolijevka je hrvatskog planinarstva i alpinizma. Najpoznatije odredište planinara svakako je Klek, visok 1181 metara. Njegova 200 m visoka, okomita stijena izazov je i aplinistima. Planinarske su staze dobro markirane, a najpoznatije su prema Kleku: iz Ogulina (oko 3 sata hoda), iz sela Bijelskog (oko 40 minuta hoda do planinarskog doma), iz Hreljina (oko 6 sati hoda preko Vitunja); planinarska staza na Kneju i Stožac – iz Ogulina oko sat i pol hoda. Ishodište za planinarenje na Bijele i Samarske stijene je mjesto Jasenak, a na Bjelolasicu selo Vrelo u Jasenku.
Prostranstva šuma veliko su bogatstvo ogulinskog kraja. Gore obiluju i raznovrsnim životinjama, među kojima se ističe krupna divljač. Šumama i lovištima gospodare Hrvatske šume, mjesna lovačka društva i lovozakupci. Ukoliko ste lovac, očekuje Vas pravi doživljaj i adrenalin u lovištima ogulinskoga kraja.
U ogulinskom kraju nalaze se dva marijanska svetišta: Crkva Sv. Marije od Čudesa u Oštarijama (15. kolovoza) i Crkva Sv. Marije Utješiteljice u Trošmariji (prva nedjelja nakon blagdana Sv. Petra i Pavla 30. lipnja). Zaštitnik Grada Ogulina je 14. rujna – Blagdan Uzvišenja Sv. Križa
Najpoznatija je ogulinska masnica i mošnje, smisan kruh i kljukača, ogulinsko kiselo zelje i repa. Ogulinska masnica je dizano tijesto punjeno nadjevom od dinstanog luka, jaja i skorupa. Smisan kruh domaći je ukusan i mirisav kruh naših baka, ispečen od pet vrsta brašna: pšenice, prosa, kukuruza, ječma i raži. Ogulinsko kiselo zelje nadaleko je poznato – autohtona je to sorta posebno dobra za kiseljenje, specifičnog okusa. Širok je spektar proizvoda koje Ogulinci mogu ponuditi: med i prerađevine, borovu rakiju, jabučni ocat i sl. Zamislite samo kako miriše domaći kukuruz dok se melje u vodenici među kamenim mlinskim kotačima – a ispečena tek, od takvog brašna, palenta dopunjena svježim kravljim ili kozjim mlijekom ili kiselinom, a možda i kuhanim hladnim ogulinskim kiselim zeljem.
 
 

Apartmanska naselja Ogulin