...
...
 
 

Otok Čiovo

 

Na samo 30-ak km cestovne udaljenosti od grada Splita i 2 km od centra grada Trogira  smjestio se otočić Čiovo. Čiovo je povezan s kopnom preko dva mosta. Svojim  položajem Čiovo zatvara Kaštelanski zaljev.

Na ukupnoj površini otoka od 28,8 km² smjestilo se nekoliko naselja: Okrug Donji, Okrug Gornji, Arbanija, Slatine, Žedno, Čiovo.

Kamenjar prevladava na otoku pa nije čudno da se ovdje nalazi i nekoliko špilja od kojih su najpoznatije Bilosaj i Aničina jama. Na manjim plodnim površinama uspijevaju bademi, smokve, agrumi, vinova loza te masline.

Šljunčane i pješčane plaže rasprostranjene su u zaljevu Sladun na  zapadnoj strani otoka. Uz jugozapadnu stranu otoka smjestili su se otočići Sveta Fumija, Kraljevac, Galerija, a njihove su obale pogodne za podvodni ribolov.

Otok Čiovo bio je naseljen već u rimsko doba dok je u srednjem vijeku na tom području postojao niz manjih sela.

Čiovo je puno kršćanskih povijesnih spomenika: srednjovjekovna crkva Sv.Mavra u Žednom, predromanička crkva Gospe pokraj mora u Čiovu, predromanička crkva Sv. Petra u uvalu Supetar kod naselja  Slatina...U XV. stoljeću, pred naletima Turaka, bježe izbjeglice  te se tako stanovništvo Čiova povećava. Iz tog perioda  potječu crkva i dominikanski samostan Sv.Križa. Mnoštvo drugih, manjih crkvica, svjedoči o velikoj duhovnosti nekadašnjeg stanovništva.

Iako je otok Čiovo svojevrstan produžetak grada Trogira,  nudi pregršt mogućnosti za odmor, rekreaciju i kupanje te mnogobrojne povijesne spomenike i kao zasebna destinacija.  Mediteranska vegetacija, arhipelag sa malim slikovitim otočićima, blaga klima i predivne plaže u skroviti zaljevima zasigurno će vas oduševiti.

 
 
 

Slatine

Otok Čiovo - Hoteli, apartmani, turistička naselja, vile sa bazenom