...
...
 
 

Skijalište Vlašić

 

U srcu Bosne i Hercegovine, na pola puta između mora i velikih kontinetalnih gradova, pokraj rijeke Ugar nalazi se planinski masiv Vlašić koji poput ogromne tvrđave dominira nad okolicom. Njezin najviši vrh je Paljenik a nalazi se na 1943m/nv.
Činjenica da se snijeg na ovom području zadržava u prosjeku 5 mjeseci godišnje pogodovala je razvoju sportsko-rekreativnog centra Babanovac na nadmorskoj visini od 1260m. Skijaški centar raspolaže sa 14 km skijaških staza koje se dijele na dvije lakše i dvije srednje težine. Staze imaju izuzetno povoljan položaj jer su zaštićene od južnih vjetrova. Osim skijanja na Babanovcu postoji mogućnost prakticiranja snowboarda, noćnog skijanja, sanjkanja, nordijskog skijanja-staze ukupne dužine 15km, vožnje snježnim skuterima tzv. snow-safari. Tu je i 90 metarska skakaonica na kojoj se održavao “Pokal Vlašić-Europski Kup” natjecanje na internacionalnoj razini, koja trenutno nije u funkciji ali se radi na njezinom skorom osposobljavanju. Ski centar raspolaže sa 2 ski-lifta:  Markovac, Babanovac I i II i baby ski-lift.
Kao dodatnu zanimljivost za vrijeme zimskih mjeseci možemo izdvojiti internacionalna ski i snowboard natjecanja koja se održavaju svake godine a često su popraćena koncertima na otvorenom.
Izuzetno kvalitetan i ljekovit zrak na Vlašiću pogodan je za ljude koji imaju problema sa dišnim putevima. Zbog bogatstva koje se ogleda u šumama, livadama s raznovrsnim cvijećem, izvorima i rijekom Ugar, Vlašić je popularna destinacija i u ljetnim mjesecima. Planinarenje/organizirane pješačke ture, izleti, posjet kantonima gdje se pravi poznati Vlašićki sir i šetnje po najljepšim predjelima Vlašića dovoljan su razlog i motivacija koji privlače mnogobrojne goste i ljeti.
Kao posebnu karakteristiku Vlašića valja napomenuti bogati noćni život. Među mladima on ima status kultnog zimskog centra koji nudi bogati noćni život sa svojim disko klubovima i barovima .
O tome da je na Vlašiću sve prilagođeno gostima govori i bogata ponuda smještaja : hoteli, pansioni, privatne kuće, vikendice, moteli. Što se tiče ugostiteljske ponude ona nije toliko bogata, no u sklopu plana razvoja radi se na poboljšanju ponude postojećih ugostiteljskih objekata i izgradnji novih koji bi zadovoljili potrebe gostiju za vrijeme njihovog boravka na Vlašiću.
Zanimljivost Vlašića u sferi životinjskog svijeta je pasmina bosanskog pastirskog psa –tornjaka koji potječe upravo iz ovih krajeva kojeg ćete imati prilike vidjeti šetajući po Vlašiću i jegovoj okolici.
Vlašić je definitivno jedno od vodećih turističkih područja u ovoj regiji, a svoj status potvrđuje činjenicom što se mnogi gosti vraćaju na njega iz godine u godinu.

 

Skijalište Vlašić - Hoteli, apartmani, turistička naselja, vile sa bazenom