Turistička naselja Otok Hvar Pronađite destinaciju, ponudu za vaše putovanje...
 
 
...
...
 
 

Turistička naselja Otok Hvar

Turističko naselje je naselje u kojemu se gostima pružaju usluge smještaja sa prehranom, a mogu se pružati i druge ugostiteljske usluge. U turističkom naselju gost ima mogućnost bavljenja športom i drugim oblicima rekreacije na otvorenim prostorima, koji su prilagođeni specifičnim uvjetima destinacije Otok Hvar Turističko naselje je sadržajna cjelina koja se sastoji od: recepcije, ugostiteljskih, športskih i drugih sadržaja za rekreaciju, različitih tipova smještajnih jedinica. Smještajne jedinice u turističkom naselju mogu biti, sobe, obiteljske sobe, suite, apartmani, studio apartmani... U turističkim naseljima destinacije Otok Hvar se uz brojne ugostiteljske sadržaje, restorane, nalaze i specijalizirane trgovine, suvenirnice, frizerski i kozmetički saloni te sportski sadržaji (tenis, nogomet, rukomet, odbojka na pijesku, sportovi na vodi, stolni tenis, minigolf, košarka itd.). Turistička naselja su idealna za sportske aktivnosti, ronjenje, biciklizam ili pak jedrenje, uživanje u aqua parkovima ili sudjelovanje u nekoj od zabavnih aktivnosti iz programa animacije. Turistička naselja najveću pozornost posvećuju obitelji i djeci. Pa tako turistička naselja u destinaciji Otok Hvar imaju mini klub, dječje igralište, a djeca mogu uživati u maštovitim programima animacije. Ukoliko želite provesti idealan odmor, odabir smještaja u turističkom naselju je savršen odabir. Nudimo vam velik izbor turističkih naselja. Izaberite svoj smještaj, rezervirajte turističko naselje i provedite bezbrižan odmor u prekrasnoj destinaciji Otok Hvar.

Otok Hvar je najduži otok na Jadranu i smjestio se između otoka Brača, Visa, Korčule i poluotoka Pelješca i Makarskog primorja. Pred zapadnim djelom južne obale su Pakleni otoci.
Najveći broj naselja razvio se oko plodnog Velog polja, a veća naselja leže uz obalu; Hvar, Stari grad, Jelsa, Vrboska. Sva naselja povezana su sa cestom, a otok je povezan sa kopnom trajektnim linijama. Najvažnije grane su turizam, poljodjelstvo (vinogradi, masline, smokve, ružmarin, lavanda), ribarstvo i stočarstvo.
Otok Hvar je naseljen od ranog neolita, a Grci su tu osnovali koloniju Faros. Oko 235. g.pr. Krista otok Hvar ulazi u sklop ilirske države kralja Argona, a kasnije dolazi pod vlast Rima. Zbog različitih vladavina, a svaka je ostavila svoj trag, otok Hvar je poseban i ističe se bogatom poviješću i kulturnom baštinom. Danas je, otok Hvar, s gradom Hvarom i ostalim mjestima jedno od turistički najrazvijenijih i najpoznatijih odmorišnih središta u Hrvatskoj. Privatni smještaj, apartmani i pansioni, vile, hoteli uklopili su se u sadržaj svakog mjesta.
Grad Hvar je smješten na južnoj obali u uvali pred kojom su Pakleni otoci. Danas je grad Hvar vrlo razvijeno turističko središte s brojnim hotelima, kampovima, apartmanima, vilama, nudističkim plažama, marinom. U Hvaru ćete na svakom koraku pronaći tragove prošlosti. Središte starog dijela grada jest gradski trg. Iznad trga, unutar gradskih zidina stoje dijelom sačuvane palače hrvatskih plemića, a na južnom obranku kuće pučana. Na trgu je Arsenal, najmonumentalniji spomenik Hvara, koji je najstarije kazalište u Hrvatskoj koje djeluje i danas. Katedrala Sv. Stjepana, palača Paladini, tvrđava Fortica, gradska loža, crkva Sv. Kuzme i Damjana, franjevački samostan samo su dio prebogate baštine Hvara.
Starigrad na Hvaru je gradić i luka u dnu Starigradskog zaljeva, nekad trgovinsko-pomorsko središte, a danas pravo turističko središte. Starigrad ima moderno opremljene vinarije, hotele, kupalište. U uvalama u zaljevu ima manjih plaža, a uz sjevernu obalu moguć je podvodni ribolov. U blizini na otoku Kabalu lovište je zečeva i fazana, te je razvijen lovni turizam. Kulturna baština Starog grada je; ostaci iz rimskog i starokršćanskog doba (mozaici), ljetnikovac Petra Hektorovića, crkva Sv. Roka, dominikanski samostan, trg Škor i dr.
Jelsa je gradić i luka na sjevernoj obali otoka Hvara. Starigrad je nastao iz grčke kolonije Pharos.
Istočno do Jelse je pješčana uvala Mina, a na obližnjem poluotočiću kupalište Soline. U svojoj turističkoj ponudi Jelsa nudi smješataj: apartmani, sobe, pansioni i vile, luksuzni hoteli i kampovi. Hvarske specijalitete isprobati ćete u lokalinim restoranima i konobama.
Vrboska se smjestila u dubokoj uvali okružena vinogradima i borovom šumom. U istočnom - Pjace i u zapadnom - Padva dijelu grada ima osim tipičnih primorskih seoskih kuća i nekoliko gotičkih, renesansnih i baroknih zgrada. Marina u Vrboskoj ima oko 100 vezova i otvorena je tokom cijele godine.
Sućuraj je od svih hvarskih naselja najbliži kopnu pa je, uz lijepe uvale i plaže, kvalitetnu ponudu domaće hrane, prethodnica organiziranog turizma na cijelom otoku Hvaru. Zapadno od Sućuraja, na sjevernoj obali Hvara, ima mnogo uvala s pješćanim plažama - Vela Moševčica, Mlaska, Bristova, Pokrivenik i dr. More oko Sućuraja je bogato srdelama, a stanovnici su istinski majstori u soljenju srdela, te taj specijalitet svakako valja kušati.
Sveta Nedelja je naselje u južnom, strmom dijelu otoka Hvara. U okolici su vinogradi, od kojih se radi neka od najpoznatija hrvatska vina - Plavac, a u nekom vinskom podrumu sigurno ćete kušati hvarska vina.
Pakleni otoci su vrsta otočića i hridi isped južnog djela otoka Hvara, od kojeg ga dijeli Pakleni kanal. Najveći otok u skupini je Sveti Klement, a jedino stalno naseljeno mjesto je Vlaka. Otočići su raj za nautičare zbog prekrasnih uvala i pješčanih plaža. Na otoku Jerolim nasuprot mjesta Hvara je nudistička plaža i kamp.
Uzgoj lavande i proizvodnja lavandinog ulja donedavno su bile osnovne djelatnosti otoka Hvara. U doba cvatnje u lipnju i srpnju, plantaže lavandina cvijeta ostavljale su prekrasan dojam. Čipka od agave je karakteristična za otok Hvar, a izrađivale su je redovnice benediktinskog samostana u Hvaru koje sakupljaju agavino lišče staro najmanje tri godine. Iz njega izvlače niti duljine 1m, koje obrađuju na tri različita načina več više od 100 godina.

 
 

Apartmanska naselja Otok Hvar