...
...
 
 

Herceg Novi

 

Herceg Novi nalazi se na izuzetno značajnom i atraktivnom prostoru između najviše planine dinarskog masiva Orjena (1895 m) i ulaza u jedan od najljepših zaljeva, Boka Kotorsku.  

Herceg Novi nazivaju još i gradom sunca zbog velikog broj sunčanih dana u godini, a prepoznatljiv je po mimozama i mnogobrojnim stepenicama. Krajem januara čitav grad odiše nježnim mirisom mimoza, tako da je i fešta Praznik mimoza posvećena upravo tom cvijetu.

Središte Herceg Novog je Stari Grad koga krase građevine nastale kroz bogatu povijest. Sahat - kula, Kanli - kula, tvrđava Spanjola i tvrđava Forte - samo su dio bogate baštine ovog znamenitog kraja.

Hercegnovska rivijera pruža se u dužini od 25 km i obuhvaća 7 naselja, odnosno turističkih mjesta, a to su: Meljine, Zelenika, Kumbor, Đenovići, Baošići, Bijela, Kamenari, Luštica, Igalo.

Meljine je turističko mjesto koje se nalazi 3 km istočno od Herceg Novog. Najznačajnija kulturno-istorijska vrijednost mjesta je Lazaret, koji datira iz 1732.god

Igalo je poznato po Mediteranskom zdravstvenom centru koje je sagrađeno 1950. Poseban značaj ima zbog ljekovitog blata koji se dobiva sa morskog dna. Blaga sredozemna klima, 2 km duga pješčana plaža samo su neki razlozi za posjetiti Igalo.

Kumbor je naselje na sjevernoj obali Kumborskog zaljeva, koje je poznato po tursitičkom kompleksu visoke kategorije. Od Kumbora do mjesta Kamenari proteže se 3000 m duga pješčana plaža. Kamenari su locirani 15 km istočno od Herceg Novog u tjesnacu Verige. Mjesto je ime dobilo, kako legenda kaže, po majstorima koji rade sa kamenom i sami sebe nazivaju - kamenarima.

Zelenika je mjesto koje se nalazi 4,5 km istočno od Herceg Novog. Naziv potiče od mediteranske zimzelene biljke "zelenika". Ovdje je izgradjen prvi hotel u Crnoj Gori, 1902.god., preteča hercegnovskog i crnogorskog hotelijerstva.

Luštica je poluotok koje se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaljev sa njegove desne strane. Zbog izuzetne razvedenosti obala je duga čak 35 km, što predstavlja 12% ukupne dužine crnogorske obale. Luštica je poznata po maslinama, maslinovom ulju, pršutu, siru iz ulja i rakiji maginjači.
Ovdje se nalaze i najatraktivnija hercegnovska izletišta i plaže: Žanjic, Mirište, Arza, Dobreč.

Boka kotorska je najveći zaljev Jadranskog mora (87.334 km²). Duboko je zašla pod litice Lovćena i Orjena. Počinje Hercegnovskim zalivom, koji se sužava u Kumborski tjesnac, njime prelazi u Tivatski zaliv, pa kroz Verige ulazi u Risanski i Kotorski zaliv. Boka Kotorska je sva okružena mjestima - Njivice, Igalo, Herceg Novi, Savina, Meljine, Zelenika, Kumbor, Đenovići, Baošić, Bijela, Kamenari, Morinj, Risan, Perast, Ljuta, Kotor, Prčanj, Tivat, Krtole, Krašići, Radovići, Rose, a između njih je još desetak malih naselja.

 

Herceg Novi - Hoteli, apartmani, turistička naselja, vile sa bazenom