...
...
 
 

Krapinske Toplice

 

Krapinske Toplice, čuveno termalno lječilište i idiličan kutak Hrvatskog Zagorja, smještene su među pitomim zagorskim bregima.
Mjesto je poznato po prirodnoj ljekovitoj vodi od davnina i tu je sredinom prošlog stoljeća izgrađeno poznato termalno lječilište.
Samo mjesto je u kotlini otvoreno prema jugu, na nadmorskoj visini od 164 m.
Četiri izvora hipertermalne vode, temperature do 39 do 41 st.C, a kemijski sastav vode bogat je magnezijem i kalcijem, a karbonat joj daje samo njoj svojstvena obilježja.
O ljekovitosti vode Krapinskih toplica govorili su još stari Rimljani nazvavši je »Aqua viva« - voda života.
Lječilište se počelo izgrađivati i prihvaćati prve zdravstvene turiste 1772. (kupelj Dubrava), a 1808. izgrađuje se i kupelj Rukavina. Kupnjom cijeloga kompleksa Jakob Badel 1862. počinje graditi kupelji Jakobovu, Marijinu i Pučku te hotel, restauraciju, lječilišnu zgradu te uređuje okoliš. Nastavak gradnje u sklopu toplica nastavlja se tek 1956., kada se osniva bolnički odjel za reumatske bolesti i ortopedsku rehabilitaciju.
Voda i ljekovito blato koriste se za liječenje reume, gihta, išijasa, muskulatornih tegoba, kroničnih upala, bolesti srca, živaca, postinfarktnih i postoperativnih zahvata, trovanja metalima i dr.
Bogati sportsko-rekreacijski sadržaji (zatvoreni i otvoreni bazeni, tereni za tenis i stolni tenis, minigolf, boćanje, višestazna automatska kuglana, igrališta za veliki i mali nogomet, košarku, odbojku, streljana i lijepa šetališta) omogućuju aktivnosti kroz cijelu godinu.

Nedaleko od Toplica nalazi se svjetski poznato i priznato nalazižte krapinskog pračovjeka, koje je 1899 godine pronašao istraživač Dragutin Gorjanović Kramberger.

 

Krapinske Toplice - Hoteli, apartmani, turistička naselja, vile sa bazenom