...
...
 
 

Omiš

 

Omiš je udaljen od Splita 25 km, a leži na lijevoj obali ušča rijeke Cetine, nedaleko od njezine slikovite probojnice kroz vapnenački greben. Prostrane pješčane plaže protežu se od Dugog rata na zapadu do Ravnica na istoku. Pred niskom obalom zapadno od Omiša pruža se 700m široka plićina stvorena nanosima rijeke Cetine, promjenjivih dubina. Stari dio Omiša smješten je pod strmim stijenama sa uskim ulicama i malim trgom. Omiš je pogodan za ugodan i miran odmor, a nudi apartmane, vile i sobe uzduž zapadne obale u mjestima Stanići, Čelini, Mimice, Duće, Marušići i Pisak. Duće je malo mjesto poznato po lijepoj, dugačkoj pješčanoj plaži. Brojne su kuće namijenjene turizmu, odnosno pogodne za obiteljski odmor. Duće je dobro povezano sa zaleđem (Zagora) te imaju dobru ponudu domaće hrane u lokalnim restoranima i konbama.
Zadnjih godina, Omiš je postao sinonim za avanturističke sportove što može zahvaliti rijeci Cetini i njenom kanjonu. Za sve one koji žele aktivan odmor nudi se rafting na Cetini, planinarenje, paraglaiding, ronjenje i drugi sportski sadržaji. Svake godine tijekom mjeseca srpnja održava se Festival dalmatinskih klapa. Radmanove mlinice slikovito su mjesto u gustom zelenilu, u kanjonu rijeke Cetine, omiljeno izletište.
Omiš je bio naseljen već u rimsko doba. Oneum je u srednjem vijeku utvrđen grad. Od srednjovjekovnih utvrda sačuvani su dijelovi zidina, četverokutna kula (Peovica, Mirabela) i ruševine tvrđave Starigrad - Fortica.

 

Omiš - Hoteli, apartmani, turistička naselja, vile sa bazenom