...
...
 
 

Otok Pašman

 

Otok Pašman pripada jugoistočnoj skupini otoka zadarskog arhipelaga, a zajedno sa susjednim Ugljanom spojen je mostom kod prolaza Ždrelac. Pašman je od kopna odvojen Pašmanskim kanalom kojeg krase brojni otočići.

Pašman ima bogatu povijest koja seže sve do prapovijesti, preko ilirskih gradova, rimskih građevina (vila rustika, mozaika i kamenih kipova) pa sve do starokršćanske crkve i samostana s renesansnim spomenicima.

Iako srednje veličine, otok Pašman je jedan od onih otoka koji ostavljaju jak dojam na svoje posjetitelje.

Čisto more, predivne šljunčane i pješčane plaže, ekološki očuvan krajolik bogat ljekovitim aromatičnim biljem, slikoviti vinogradi, polja i maslinici idealni su za odmor daleko od gradske vreve.

Stanovnici se pretežno bave poljodjeljstvom, stočarstvom, ribarstvom i pomorstvom , a zahvaljujući odličnoj povezanosti otoka s kopnom sve se više razvija turizam. Turistička ponuda sastoji se od privatnog smještaja: pansioni, sobe, kuće za odmor, autokampovi te od bogate ugostiteljske ponude koja se ogleda u širokoj ponudi domaćih specijaliteta od kojih su najpoznatiji oni na bazi plodova mora.

Najrazvijenije mjesto na otoku je mjesto Tkon, koje se, zahvaljujući trajektnom pristaništu i značajnom protoku ljudi i vozila, razvija brže od ostalih mjesta. Ostala veća mjesta su Pašman, Mrljane, Neviđane, Ugrinić, Kraj, Mali Pašman, Barotul, Dobropoljana, Banj i Ždrelac.

Pašman je zaista jedan od otoka kojeg ćete doživjeti svim svojim osjetilima i sigurno ćete ostati oduševljeni.

 

Otok Pašman - Hoteli, apartmani, turistička naselja, vile sa bazenom