...
...
 
 

Slavonija i Baranja

 

Slavonija i Baranja je regija na sjeveroistoku Hrvatske koja je okružena sa tri države: Mađarskom, Jugoslavijom, Bosnom i Hercegovinom. To je pretežno nizinski prostor s razvijenom agrarnom proizvodnjom na najvrednijim poljoprivrednim površinama u Hrvatskoj. Također, zahvaljujući brojnim riječicama i potocima, očuvanim šumama, sačuvan je tradicionalni lovni i ribolovni turizam, te seoski turizam. Slavonija i Baranja su idealne destinacije za turiste koji žele provesti odmor u miru i tišini, daleko od gradskih gužvi.
Slavoniju okružuju tri rijeke: Sava, Drava i Dunav tvoreći prostor iznimne ljepote sa bogatim šumama, pašnjacima i brežuljcima. U Slavoniji su brojni dvorci i ljetnikovci koji su nekad pripadali bogatim obiteljima, te daju posebnu draž ovom dijelu Hrvatske. Najveći grad u Slavoniji je Osijek, smješten na rijeci Dravi, predstavlja zanimljivu turističku destinaciju sa brojnim parkovima, kulturnim spomenicima i brojnim zabavnim sadržajima.
Baranja je prirodno najbolje izdvojena cjelina. Prostire se između Drave, Dunava i granice sa Mađarskom. Na mjestu gdje se spajaju rijeke Dunav i Drava, Drava, priroda je napravila prekrasan fenomen Park prirode Kopački rit. Kopački rit bogat je životinjskim i biljnim svijetom, a 1967. god. proglašen je parkom prirode, a uže područje zoološkim rezervatom.
Veća mjesta na području Slavonije i Baranje su: Osijek, Vukovar, Vinkovci, Slavonski brod, Požega, Daruvar, Nova Gradiška, Kutjevo, Županja, Đakovo, Našice, Virovitica.
U svakom ovom mjestu dočekat će Vas poznata gostoljubivost domaćina. Većina smještaja su pansioni sa apartmanima i sobama ili hoteli. Glavna turistička ponuda Slavonije i Baranje bazira se: lovni turizam, ribolov, te seoski turizam tj. agroturizam.

 
 
 

Osijek

Osijek, glavni i najveći grad Slavonije, smješten je na desnoj obali rijeke Drave 25 km od njezina ušća u Dunav. Osijek se djeli na tri djela: Tvrđa, Donji grad i Gornji grad. Premda je područje ...

 

Slavonski Brod

Slavonski Brod nalazi se u Slavoniji i centar je Brodsko-posavske županije. Slavonski Brod se razvio podno Dilja, na mjestu gdje se gora jako približava Savi, zbog čega je niska podvodna zona uz rijeku sužena pa je moguć dosta laga...

Slavonija i Baranja - Hoteli, apartmani, turistička naselja, vile sa bazenom