...
...
 
 

Turistička naselja Terme Topolšica

 

Turističko naselje je naselje u kojemu se gostima pružaju usluge smještaja sa prehranom, a mogu se pružati i druge ugostiteljske usluge. U turističkom naselju gost ima mogućnost bavljenja športom i drugim oblicima rekreacije na otvorenim prostorima, koji su prilagođeni specifičnim uvjetima destinacije Terme Topolšica. Turističko naselje je sadržajna cjelina koja se sastoji od: recepcije, ugostiteljskih, športskih i drugih sadržaja za rekreaciju, različitih tipova smještajnih jedinica. Smještajne jedinice u turističkom naselju mogu biti, sobe, obiteljske sobe, suite, apartmani, studio apartmani... U turističkim naseljima destinacije Terme Topolšica se uz brojne ugostiteljske sadržaje, restorane, nalaze i specijalizirane trgovine, suvenirnice, frizerski i kozmetički saloni te sportski sadržaji (tenis, nogomet, rukomet, odbojka na pijesku, sportovi na vodi, stolni tenis, minigolf, košarka itd.). Turistička naselja su idealna za sportske aktivnosti, ronjenje, biciklizam ili pak jedrenje, uživanje u aqua parkovima ili sudjelovanje u nekoj od zabavnih aktivnosti iz programa animacije. Turistička naselja najveću pozornost posvećuju obitelji i djeci. Pa tako turistička naselja u destinaciji Terme Topolšica imaju mini klub, dječje igralište, a djeca mogu uživati u maštovitim programima animacije. Ukoliko želite provesti idealan odmor, odabir smještaja u turističkom naselju je savršen odabir. Nudimo vam velik izbor turističkih naselja. Izaberite svoj smještaj, rezervirajte turističko naselje i provedite bezbrižan odmor u prekrasnoj destinaciji Terme Topolšica.

Povoljan položaj i klimatski uvjeti (puno sunčanih dana i svjež planinski zrak) već su u prošlom stoljeću diktirali razvoj kozmopolitskog javnog lječilišta u okrilju neoskvrnute prirode. Danas su Terme Topolšica suvremen rekreacijski i lječilišni ugostiteljski kompleks.
Topolšica je prirodnim svojstvima i ovdašnjim razvojem lječilišnog turizma pisala priču o zelenom i plavom, priču koju je potrebno doći pročitati na mjestu njezina nastanka - u Topolšicu!

Dolina Toplice predstavlja jezgru istoimenog naselja ali  središte mjesta nije lječilišni kompleks kod hotela Vesna ili Bolnice, nego se nalazi nešto niže - kod vatrogasnog doma i područne četverogodišnje osnovne škole.

Zeleni prozor Topolšice čine prostori s niskim vinogradima i viših padina koje svoje obronke dostižu bez natjecateljskog rasta između igličaste i mješovite šume. Onog visokog drveća, s macastim cvjetovima i sjemenjem u buketima dugih dlačica - topola, koje su navodno nekada davno ovdje rasle i dale ime ovome naselju, danas gotovo da i nema. Od sjevernih vjetrova je ravnica u dolini zaštićena brdovitim Lomom, tek malo je otvorena prema pravcu jug-jugoistok. Mjesto stoga ima mnogo sunčanih dana, bez turobne magle; jasnoću na sunčanom Lomu i umjerenim hladom ispod njega. Kažu da je ovdje dom svježeg zraka s niskih planina - mirno srednje-gorsko podneblje. Po svoj se prilici donekle i radi smirenosti ovdašnje prirode ispod Loma iz zemlje prikazao i prirodni izvor tople vode, čiji je izvor u ugaslom smrekovškom vulkanu. Bez ovdje pronađene ljekovite vode mjesto Topolšica ne bi bilo toliko naseljeno i poznato. Na taj je način dakle blagotvorno djelovanje ljekovitog izvora (uz srednje-gorske karakteristike ugodnog podneblja) već od davnina nudilo dobre mogućnosti za razvoj lječilišnog turizma.

Termalni izvor "Toplice" u Topolšici bio je poznat već u 16. st.; tijekom godina 1617 i 1623 njime se oduševljavao čak i ljubljanski biskup Tomaž Hren. Toplice su za javnu uporabu otvorili 1838. godine, s time da je termalni izvor bio uređen za iskorištavanje u svrhu lječilišta tek šest desetljeća kasnije. Tada su izgradili prve zgrade za sezonske goste. Na prijelazu stoljeća u Topolšici je već počelo s radom stručno vođeno fizikalno-dijetno lječilište.

Povijest topolšičkog lječilišta i rezultati bolnice osamdesetih su godina prošlog stolječa kumovali oblikovanju današnjega - modernoga lječilišnoga, turističkoga, rekreacijskoga i ugostiteljskog centra s visokokvalitetnom hotelskom ponudom.Voda termalnoga izvor (32 stupnjeva Celzija) primjerena je za: bolesti kralježnice i zglobova, stanja poslije povreda, postoperativna stanja na udovima, bolesti dišnih organa, lakše oblike kroničnih oboljenja srca i krvnih žila.

Prirodni ljekoviti faktori su:

Termalna voda: oligomineralna hipoterma, "Ca - Mg - hiddrogenkarbonat"; kationi (mg / kg): natrij 3.44, kalij 1.00, kalcij 61.4, magnezij 14.4, stroncij 0.52, Fe 0.01; anioni (mg / kg): klorid 3.55, fluorid 0.01, jodid 0.01, nitrat 1.86, hidrigensulfid 0.39, sulfat 30.7, hidrogenkarbonat 223.00

Blaga srednje-gorska klima s dosta sunčanih dana.

Sve ukupno ima čak 1.760 kvadratnih metara vodenih površina i 10.000 kvadratnih metara površina namijenjenih za sunčanje i ugostiteljsku ponudu. Termalni park čini unutarnji - vanjskim kompleksu bazena s prekrasnim vodenim atrakcijama (topli izvori, bazen za djecu, tuševi za masažu, whirpoolovi, rimske kupke...) i potpuno novi Vodeni park Zora s atraktivnim termalnim vodenim površinama, bazenima u kojima se voda preljeva, vodenim atrakcijama, toboganom, opločenom sunčanom terasom, uređenim zatravljenim površinama, sa kompletnom ugostiteljskom ponudom. Temperatura vode unutarnjem bazenu je 31° C, a u vanjskom koji je povezan s unutarnjim bazenom je 34° C, a u whirlpoolovima 35° C. Temperatura vode u vodenom parku Zora, koji radi tijekom ljetne sezone je od 28°C do 30°C.

U sklopu hotelskih bazena koji rade tijekom cijele godine naći ćete i finske i infra saune te turske kupelji s dva odmorišta i odvojenim prostorom za sunčanje pod umjetnim suncem - solarijem.

 
 

Apartmanska naselja Terme Topolšica