...
...
 
 

Turistička naselja Vela Luka

 

Turističko naselje je naselje u kojemu se gostima pružaju usluge smještaja sa prehranom, a mogu se pružati i druge ugostiteljske usluge. U turističkom naselju gost ima mogućnost bavljenja športom i drugim oblicima rekreacije na otvorenim prostorima, koji su prilagođeni specifičnim uvjetima destinacije Vela Luka. Turističko naselje je sadržajna cjelina koja se sastoji od: recepcije, ugostiteljskih, športskih i drugih sadržaja za rekreaciju, različitih tipova smještajnih jedinica. Smještajne jedinice u turističkom naselju mogu biti, sobe, obiteljske sobe, suite, apartmani, studio apartmani... U turističkim naseljima destinacije Vela Luka se uz brojne ugostiteljske sadržaje, restorane, nalaze i specijalizirane trgovine, suvenirnice, frizerski i kozmetički saloni te sportski sadržaji (tenis, nogomet, rukomet, odbojka na pijesku, sportovi na vodi, stolni tenis, minigolf, košarka itd.). Turistička naselja su idealna za sportske aktivnosti, ronjenje, biciklizam ili pak jedrenje, uživanje u aqua parkovima ili sudjelovanje u nekoj od zabavnih aktivnosti iz programa animacije. Turistička naselja najveću pozornost posvećuju obitelji i djeci. Pa tako turistička naselja u destinaciji Vela Luka imaju mini klub, dječje igralište, a djeca mogu uživati u maštovitim programima animacije. Ukoliko želite provesti idealan odmor, odabir smještaja u turističkom naselju je savršen odabir. Nudimo vam velik izbor turističkih naselja. Izaberite svoj smještaj, rezervirajte turističko naselje i provedite bezbrižan odmor u prekrasnoj destinaciji Vela Luka.

Vela Luka se smjestila na zapadnoj obali otoka Korčule, u duboko uvučenom prostranom ili slikovitom zaljevu. Vela Luka je najveće mjesto na otoku i broji oko 5000 stanovnika. Upravo Vela Luka slovi kao jedna od najzaštićenijih luka na Jadranu. Njezina se ljepota očituje u razvedenoj obali s mnoštvom otočića i uvala te okolnim brežuljcima koji se blago uzdižu iznad mjesta obraslih borovima, vinogradima, maslinicima i smokvama.

Povijest Vele Luke seže sve do mlađeg kamenog doba. Iz tog su razdoblja naime pronađeni  u Velikoj Spili, pećini iznad Vele Luke, dokazi koji potvrđuju daje mjesto bilo nastanjeno već tada. Pretpostavlja se daje upravo ovdje bila smještena grčka kolonija u V.st. prije Krista te Rimljani. U srednjem vijeku Vela Luka je bilo mjesto na kojem su plemići i knezovi gradili svoje kaštele, a kao grad se spominje u XV.st. Krajem XVIII. st. Vela Luka se počela formirati i razvijati kao gradić, da bi do danas stekao ugled jednog od najpoznatijih gradića na Jadranu.

Kulturna ponuda Vele Luke jednako je raznolika kao njezina povijest. U kulturnom centru smještenom u starom ljetnikovcu, Kaštelu, nalaze se arheološke zbirke iz pretpovijesti nađene na području Velike Spile, one iz razdoblja Rimljana te zbirka suvremene umjetnosti domaćih i svjetskih umjetnika. Značajnu ulogu u kulturnoj ponudi Vele Luke imaju i mjesne klape koje svojim pjesmama zabavljaju goste i unose dašak romantike u ljetnim korčulanski večerima.

Uz brodogradnju, poljoprivredu i ribarstvo, stanovnici se naravno bave turizmom. Vela Luka je danas poznato odredište koje sa svojim mediteranskim šarmom privlači mnogobrojne goste. Hoteli, vile, apartmani i sobe stoje na raspolaganju gostima koji odluče ovdje provesti svoj godišnji odmor. U uvali Kale nalaze se naslage ljekovitog morskog mulja te izvor ljekovite mineralne vode koje su pogodovale razvoju zdravstvenog turizma i izgradnji modernog lječilišta "Kalos". Duboko utisnuta u kopnu, uvala Vele Luke pruža pregršt mogućnosti za sportske sadržaje pa tako gosti mogu uživati u raznim sportovima na vodi i kopnu.

Za ljubitelje izleta preporuča se posjet otocima Ošjak i Proizd.

Blaga sredozemna klima, čisto more, predivne plaže, bogata kulturna baština, sportsko-rekreativni i zabavni sadržaji, odlična ugostiteljska ponuda te ljubazni domaćini ono je što Vas očekuje u Veloj Luci, na vama je da dođete i uživate.

 
 

Apartmanska naselja Vela Luka