...
...
 
 

Kotor

 

U krajnjoj točki zaljeva Boke Kotorske podno strmih stijena Lovčena, nalazi se grad Kotor.
Grad Kotor je cijeli dobio status Zaštičene svjetske baštine pod patronatom UNESCO-a, a leži u istoimenom zaljevu i ima izvanrednu kulturnu i povijesnu baštinu.
Do potresa 1979. godine, Kotor je bio, uz Dubrovnik, najbolje očuvano utvrđeno mjesto na Jadranu sa brojnim spomenicima od 9. stoljeća pa sve do danas.
Stara jezgra Kotora spada među najbolje očuvane srednjovjekovne urbane utvrde u tom djelu Sredozemlja. Kotor je očuvao strukturu mjesta iz 12. do 14. st. U asimetričnom sklopu uskih ulica i trgova u podnožju strmih stijena smjestili su se brojni spomenici srednjovjekovne arhitekture. U ranom srednjom vijeku su postavili utvrdu koja je u idućih par stoljeća okružena sa snažnim, sigurnosnim kompleksom. Zidine, koje zbog odlične statike nisu mogli srušiti ni najjači potresi, dugački su oko 4,5 km. Zidovi su debeli od 2 do 15 m, a negdje su visoki i do 20 m. U staro mjesto, koje u cjelosti okružuju zidine, moguće je ući kroz troje vrata. Najstarija su južna, koja su nastala u 9. st., a sjeverna i glavna vrata su izgrađena u renesansnom stilu u 16. stoljeću.
Reprezentativni spomenik romanske arhitekture je kotorska katedrala sv. Tripuna, izgrađena godine 1166. na temeljima svetišta iz 9. st. U Kotoru su očuvane većine palača, a među mjima su Drago, Bizanti, Pima i Grgurina u kojoj je Pomorski muzej u kojem ćete saznati sve o Kotoru i njegovoj pomorskoj tradiciji i njegovim slavnim moreplovacima.
Kotor je grad karnevala, te je najpoznatija Bokeljska noć.

 

Kotor - Hoteli, apartmani, turistička naselja, vile sa bazenom