...
...
 
 

Nacionalni park Paklenica

 

Nacionalni park Paklenica nalazi se zaleđu Starigrada i obuhvaća dva kanjona: Veliku Paklenicu i Malu Paklenicu. Nacionalni park Paklenica obuhvaća površinu od 3617 ha i veličanstven je krški fenomen. Paklenica je samo jedan mali dio najzanimljivije hrvatske planine Velebita, ali jedan od najvažnijih i prirodnim obilježjima najbogatijih. Velika Paklenica odvojena je 500m visokom zaravni od Male Paklenica koja je duga 7 km. Kroz Veliku Paklenicu teče potok i dug je oko 10 km. Strme strane kanjona visoke su i do 400m. U klancu Velike Paklenice najveća je stijena Anica-kuk (400m), poznata alpinistička točka u Hrvatskoj. Ima nekoliko špilja, od kojih je napoznatija Manita Peć koja je duga 175 m. Špilja Manita peć uređena je za posjet, a odlikuje je bogatstvo siga (visoke do 20m) i velikih podzemnih prostora (dvorana dugačka 65m, široka 40m, visoka 32m). Uz potok Veliku Paklenicu vodi put do sela Parići i preko velebitskog sedla Buljma izbija na Medak.
Kao što visinski raspon uvjetuje floru i vegaticiju, tako taj isti raspon, uvjetuje i bogatsvo pakleničke faune. Bjeloglavi sup (raspon krila do 2,60m) obitava u ovom području, a među kukcima pažnju plijene planinski leptiri. Od sisavaca tu su medvjed, divlja svinja, divlja mačka, ris..
Nacionalni park Paklenica je najznačajniji hrvatski penjački centar, zbog spoja mora i planina. Danas na pakleničkim penjalištima postoji oko 400 opremljenih i uređenih penjališta različitih težina i dužina, pa svaki penjač može pronaći ponešto za svoj užitak.
Najbliže mjesto Nacionalnom parku Paklenica je Straigrad-Paklenica u kojem ćete pronaći sve što Vam treba za ugodan odmor. Starigrad-Paklenica je naselje i luka na obali Velebitskog kanala, a u zaleđu Starigrada je Nacionalni park Paklenica. Turistička ponuda u Starigradu je raznolika, od apartmana, soba, pansiona do kampova. Starigrad-Paklenica je pozanta početna točka za izlete u Nacionalni park.

 

Nacionalni park Paklenica - Hoteli, apartmani, turistička naselja, vile sa bazenom