...
...
 
 

Turistička naselja Nacionalni park Paklenica

 

Turističko naselje je naselje u kojemu se gostima pružaju usluge smještaja sa prehranom, a mogu se pružati i druge ugostiteljske usluge. U turističkom naselju gost ima mogućnost bavljenja športom i drugim oblicima rekreacije na otvorenim prostorima, koji su prilagođeni specifičnim uvjetima destinacije Nacionalni park Paklenica. Turističko naselje je sadržajna cjelina koja se sastoji od: recepcije, ugostiteljskih, športskih i drugih sadržaja za rekreaciju, različitih tipova smještajnih jedinica. Smještajne jedinice u turističkom naselju mogu biti, sobe, obiteljske sobe, suite, apartmani, studio apartmani... U turističkim naseljima destinacije Nacionalni park Paklenica se uz brojne ugostiteljske sadržaje, restorane, nalaze i specijalizirane trgovine, suvenirnice, frizerski i kozmetički saloni te sportski sadržaji (tenis, nogomet, rukomet, odbojka na pijesku, sportovi na vodi, stolni tenis, minigolf, košarka itd.). Turistička naselja su idealna za sportske aktivnosti, ronjenje, biciklizam ili pak jedrenje, uživanje u aqua parkovima ili sudjelovanje u nekoj od zabavnih aktivnosti iz programa animacije. Turistička naselja najveću pozornost posvećuju obitelji i djeci. Pa tako turistička naselja u destinaciji Nacionalni park Paklenica imaju mini klub, dječje igralište, a djeca mogu uživati u maštovitim programima animacije. Ukoliko želite provesti idealan odmor, odabir smještaja u turističkom naselju je savršen odabir. Nudimo vam velik izbor turističkih naselja. Izaberite svoj smještaj, rezervirajte turističko naselje i provedite bezbrižan odmor u prekrasnoj destinaciji Nacionalni park Paklenica.

Nacionalni park Paklenica nalazi se zaleđu Starigrada i obuhvaća dva kanjona: Veliku Paklenicu i Malu Paklenicu. Nacionalni park Paklenica obuhvaća površinu od 3617 ha i veličanstven je krški fenomen. Paklenica je samo jedan mali dio najzanimljivije hrvatske planine Velebita, ali jedan od najvažnijih i prirodnim obilježjima najbogatijih. Velika Paklenica odvojena je 500m visokom zaravni od Male Paklenica koja je duga 7 km. Kroz Veliku Paklenicu teče potok i dug je oko 10 km. Strme strane kanjona visoke su i do 400m. U klancu Velike Paklenice najveća je stijena Anica-kuk (400m), poznata alpinistička točka u Hrvatskoj. Ima nekoliko špilja, od kojih je napoznatija Manita Peć koja je duga 175 m. Špilja Manita peć uređena je za posjet, a odlikuje je bogatstvo siga (visoke do 20m) i velikih podzemnih prostora (dvorana dugačka 65m, široka 40m, visoka 32m). Uz potok Veliku Paklenicu vodi put do sela Parići i preko velebitskog sedla Buljma izbija na Medak.
Kao što visinski raspon uvjetuje floru i vegaticiju, tako taj isti raspon, uvjetuje i bogatsvo pakleničke faune. Bjeloglavi sup (raspon krila do 2,60m) obitava u ovom području, a među kukcima pažnju plijene planinski leptiri. Od sisavaca tu su medvjed, divlja svinja, divlja mačka, ris..
Nacionalni park Paklenica je najznačajniji hrvatski penjački centar, zbog spoja mora i planina. Danas na pakleničkim penjalištima postoji oko 400 opremljenih i uređenih penjališta različitih težina i dužina, pa svaki penjač može pronaći ponešto za svoj užitak.
Najbliže mjesto Nacionalnom parku Paklenica je Straigrad-Paklenica u kojem ćete pronaći sve što Vam treba za ugodan odmor. Starigrad-Paklenica je naselje i luka na obali Velebitskog kanala, a u zaleđu Starigrada je Nacionalni park Paklenica. Turistička ponuda u Starigradu je raznolika, od apartmana, soba, pansiona do kampova. Starigrad-Paklenica je pozanta početna točka za izlete u Nacionalni park.

 
 

Apartmanska naselja Nacionalni park Paklenica