...
...
 
 

Trogir

 

Trogir su sa pravom nazvali gradom muzejem zbog svoje stoljetne povijesti, a koja je vidljiva na svakom koraku. Trogir je gradić i luka u dnu Kaštelanskog zaljeva, 27 km od Splita. Leži na otočiću između otoka Čiova i kopna sa kojima je povezan mostom. Trogir je ne samo jedna od najstarijih urbanih sredina na Jadranu nego se ubraja među najstarije gradove na Sredozemlju.
Stara gradska jezgra Trogira dobila je status Zaštičene svjetske baštine pod patronatom UNESCO-a, a formirala se od XIII. do XV.st. unutar zidina koje je Venecija obnovila u XV. st. izgradivši još dvije utvrde, sačuvane i danas: kaštel Kamerlengo i kula Sv. Marka. Stariji, istočni dio grada, razvio se oko glavnog trga s katedralom Sv. Lovre. Katedrala sv. Lovre je jedna od najznačajnijih građevina u Hrvatskoj. Najznačajniji dio katedrale Sv. Lovre je djelo romaničke plastike u Dalmaciji, Radovanov portal, izrađen 1240. god. Trogir je u prošlosti bio jedan od kulturnih središta Dalmacije, a u XIII. st. tu djeluje majstor Radovan, a u XV.st. poznati kipari i graditelji, povijesničari i humanisti. Zaštitnik grada Trogira je bl. Ivan Ursini čiji se kip nalazi na gradskim vratima. Na trgu je gradska loža, toranj sa satom, te nekoć renesansna crkvica Sv. Sebastijana, a trg zatvara palača Ćipiko. Dalje uz obalu dio je sačuvanih zidina s kulom i renesansnim gradskim vratima. Trogir je riznica kulturno-povijesnih spomenika, ljepota mediteranskog krajolika s bogatstvom sadržaja za odmor.
Prostor od Marine i Segeta do otoka Čiova, je oduvijek bilo mjesto za odabrane vile i ljetnikovce, danas pretvorene u iznimnu ponudu privatnog smještaja u Trogiru. Trogirska rivijera nudi smještaj svih vrsta: od udobnih hotela, kampova do smještaja u privatnim kućama i vilama, apartmanima, sobama i pansionima. Turistički razvoj nije ugrozio prirodnu sredinu, ona je ostala očuvana za goste koji Trogir pohode danas i za one koji će to činiti ubuduće. Bogata gastronomska ponuda u konobama i restoranima u Trogiru otkrit će Vam sve užitke dalmatinske kuhinje. U okolici Trogira su pješčane plaže, osobito oko Segeta i u zaljevu Saldun.

 

Trogir - Hoteli, apartmani, turistička naselja, vile sa bazenom