...
...
 
 

Turistička naselja Kraljevica

 

Turističko naselje je naselje u kojemu se gostima pružaju usluge smještaja sa prehranom, a mogu se pružati i druge ugostiteljske usluge. U turističkom naselju gost ima mogućnost bavljenja športom i drugim oblicima rekreacije na otvorenim prostorima, koji su prilagođeni specifičnim uvjetima destinacije Kraljevica. Turističko naselje je sadržajna cjelina koja se sastoji od: recepcije, ugostiteljskih, športskih i drugih sadržaja za rekreaciju, različitih tipova smještajnih jedinica. Smještajne jedinice u turističkom naselju mogu biti, sobe, obiteljske sobe, suite, apartmani, studio apartmani... U turističkim naseljima destinacije Kraljevica se uz brojne ugostiteljske sadržaje, restorane, nalaze i specijalizirane trgovine, suvenirnice, frizerski i kozmetički saloni te sportski sadržaji (tenis, nogomet, rukomet, odbojka na pijesku, sportovi na vodi, stolni tenis, minigolf, košarka itd.). Turistička naselja su idealna za sportske aktivnosti, ronjenje, biciklizam ili pak jedrenje, uživanje u aqua parkovima ili sudjelovanje u nekoj od zabavnih aktivnosti iz programa animacije. Turistička naselja najveću pozornost posvećuju obitelji i djeci. Pa tako turistička naselja u destinaciji Kraljevica imaju mini klub, dječje igralište, a djeca mogu uživati u maštovitim programima animacije. Ukoliko želite provesti idealan odmor, odabir smještaja u turističkom naselju je savršen odabir. Nudimo vam velik izbor turističkih naselja. Izaberite svoj smještaj, rezervirajte turističko naselje i provedite bezbrižan odmor u prekrasnoj destinaciji Kraljevica.

Kraljevica, stari primorski gradić, smješten je dvadesetak kilometara južno od Rijeke, na ulazu u Bakarski zaljev, u srcu Kvarnera, tako da putnici iz unutrašnjosti dolaze u prvi kontakt s morem upravo na tom podrucuju.

 

Naselje Kraljevica je nastalo krajem 15. stoljeća. Hrvatski naziv Kraljevica po prvi puta nalazimo 1605. godine u zapisniku riječkog gradskog vijeća.

Grad Kraljevica razvija se uz stari Frankopanski kaštel sa župnom crkvom sv. Nikole od kraja XVIII. st. kada je i osnovana župa.

 

Najveći zamah gradnja doživljava krajem XIX. i početkom XX. st. kada nastaje nekoliko reprezentativnih gradskih kuća, te rezidencije kraljevičkih kapetana.

Krajem 19. stoljeća započinje takodjer i značajan razvoj turizma u Kraljevici. Godine 1896. na poluotoku Oštro izgrađeno je jedno od prvih javnih kupališta na Primorju. Razvoj turizma pomogla je i izgradnja hotela "Liburnija", velebne građevine austrijskog grofa Ollschbaura, kasnije pretvorena u bolnicu.

 

Kraljevica je danas izrasla u gradić vrlo privlačan za život te broji gotovo 5000 stanovnika. Gradska jezgra pruža sve potrebne sadržaje na dohvat ruke; osnovnu školu, dječji vrtić, ambulantu, ljekarnu, banku, poštu, gradsku knjižnicu i čitaonicu te mnoštvo uslužnih i ugostiteljskih objekata.
Poznato brodogradilište „Kraljevica" danas je specijalizirano za izradu trajekata, tankera i ratnih brodova za potrebe RH.
Neposredna blizina grada Rijeke s jedne, i turistički atraktivne Crikvenice sa druge strane, te ujedno vrlo dobra prometna povezanost i stalne autobusne linije, čine grad vrlo poželjnim za življenje.

 

U vizuri dominiraju dva srednjevjekovna kaštela s crkvom, ostavština hrvatskih plemićkih obitelji Zrinski i Frankopan. Za ljetnih mjeseci povijesni kašteli žive kao središta kulturnih i zabavnih priredbi.

 

Tijekom godine, razne kulturne i sportske manifestacije koje se održavaju pod okriljem Grada, primjerice Kraljevačko kulturno leto i Kraljevačka jedriličarska regata u ljetnim, te Dani Grada i mesopusne zabave u zimskim danima, postale su nadaleko poznatim i prepoznatljivim obilježjem Kraljevice te udišu živost lokalnom stanovništvu ali i mnogobrojnim posjetiocima kroz čitavu godinu.

 
 

Apartmanska naselja Kraljevica